La finestra de l’art

La ventana del Arte

Organitza:

Museo de Bellas Artes Gravina

Lloc:

Planta baixa.

Dates:

Des del 18 de maig de 2021.

La finestra de l’art és un cicle dedicat a difondre a artistes amb una trajectòria de reconegut prestigi i presents en la col·lecció de la Diputació d’Alacant, amb la mostra d’obra creada recentment i que s’incorpora als fons per a completar aquestes carreres artístiques de figures claus del panorama cultural alacantí dels anys 80 als 2000.

El nom de La finestra de l’art sorgeix amb la idea de recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII situat en el número 13. Una porta que, mitjançant un cristall, a manera d’aparador o finestra comunica l’interior amb l’exterior i el muntatge audiovisual del qual crida l’atenció del vianant com a reclam per a entrar en el museu i conèixer millor el projecte.

El nou espai s’inaugura amb María Chana del Castell i la peça Sense Títol, concebuda per a una exposició a Egipte en 2006 i donada en 2021 a la col·lecció de la Diputació d’Alacant, sota consens de l’equip tècnic del museu per a exposar-se en el MUBAG i que l’espectador “puga emocionar-se amb la contemplació del quadre”, com és el desig de la seua autora. En ella, Chana desplega el seu propi llenguatge creatiu en el qual combina colors vibrants en unes taques denses i altres més diluïdes per a aconseguir un efecte de transparència. El seu estil és abstracte i en paraules de l’artista “evoca poèticament a la naturalesa”. La mostra es completa amb un retrat d’esquena que li va fer Xavier Soler a María Chana en 1994, propietat de l’artista, i amb un vídeo elaborat pel departament d’Imatge de la Diputació d’Alacant gravat en l’estudi de María Chana a Alacant, en el qual la pintora parla de la seua trajectòria i se li pot veure component una de les seues últimes obres mentre explica el seu particular tècnica.

María Chana del Castillo (Madrid, 1952) María Chana naix a Madrid i es trasllada a principis de la dècada dels 80 a Alacant, ciutat en la qual ha desenvolupat la part fonamental de la seua activitat pictòrica. Des de xicoteta va evidenciar grans dots per al dibuix. Encara que la seua formació és autodidacta, l’estudi dels principals referents de l’art, la lectura, la investigació en la tècnica pictòrica i les vivències a l’estranger han conformat la seua personalitat artística. María Chana al costat d’altres pintors de la seua generació com Vicente Rodes o Javier Lorenzo, van estar molt presents tant com artistes com organitzadors d’exposicions en els principals centres culturals i artístics d’Alacant com la Diputació d’Alacant, La Decoradora o l’antiga Caixa d’Estalvis del Mediterrani. Actualment viu entre Alacant i la Borgonya francesa, llocs en els quals té un estudi i en els quals crea les seues composicions personals i abstractes amb les quals participa en exposicions per tot el món. La seua principal font d’inspiració és la naturalesa, ja que per a ella és molt estimulant la percepció del paisatge. Chana ha portat la seua obra a museus, galeries i sales d’exposicions de pràcticament tota Espanya i en països estrangers com Anglaterra, França, Bèlgica, Egipte o Xile. En l’actualitat continua treballant amb la mateixa il·lusió amb la qual va exposar per primera vegada a Alacant en la Galeria 11 dirigida per Carmen Cazaña. L’artista empra l’aquarel·la i principalment l’acrílic i es caracteritza per concebre obres de gran format en les quals amb la pulsió i el gest crea les taques de color en les seues pintures, com en una composició musical. La pintora no titula les seues obres, però totes desprenen una gran poètica. El quadre que hui presentem se suma a la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant que compta amb huit obres datades entre 1981 i 2006, en les quals es pot apreciar la seua evolució compositiva i cromàtica que culmina, gràcies a la donació de l’artista, amb la protagonista de

La finestra de l’art.

MUBAG
c/ Gravina, 13-15
03002-Alacant (España)

© 2021 Servei Informàtica Diputació Alacante