965 14 67 80 - Carrer Gravina, 13, 15, 03002 Alacant

La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu recull l’obra premiada en els Concursos Nacionals i Provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria, nacional i provincial, passaven a ser propietat de la Diputació. La finalitat principal d’aquests concursos era que aquestes obres s’uniren al fons existent i crear un museu de Belles arts amb art espanyol.

En cadascuna de les bases de cada edició s’establien els premis per temes com el paisatge, la figura i la natura morta, d’ací l’homogeneïtat del conjunt. Els premis eren deliberats per un jurat especialitzat, entre ells el prestigiós historiador de l’art José Camón Aznar.

Els artistes es podien presentar indistintament al nivell nacional o provincial.  Destaquen els noms de Francisco Lozano, Gran Premi en el primer concurs de 1952 per la seua obra “Bugaderes”, Francisco Pérez Pizarro Premio de paisatge en el segon concurs de 1953 amb el llenç “Indici de primavera en el safareig”. En aquesta mateixa edició Xavier Soler s’alça amb el primer premi provincial amb el seu “Interior: cadirat”. El gran premi de Pedro Bueno per la seua “Xica cosint” en el sisé concurs de 1957 o Pancho Cossío el gran premi de Natura morta en el seté concurs de 1959. Altres artistes rellevants que es van donar a conéixer precisament en aquests concursos van ser a nivell nacional Juan Bautista Porcar, Joaquín Michavila, Genaro Lahuerta, Juan Hernández Pijoan, Menchu Gal o Salvador Rodríguez Bronchú. I a nivell provincial José Pérezgil, Manuel Baeza, Manuel González Santana, Milagros Lambert, Ramón Castañer o Enrique Lledó.

En la VI i VIII es va afegir la modalitat d’escultura, els premis de la qual van recaure en Salvador Octavio Vicent Cortina amb “Nu dempeus” i Benjamí Mustieles Navarro amb “Banyista”.

L’estil d’aquesta generació va renovar l’art figuratiu de mitjan segle XX espanyol amb nous llenguatges plàstics que, en alguns casos, van derivar en l’abstracció o l’experimentació. 

Exposició: La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Organitza: Museu de Belles arts. Àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant

Lloc: Planta baixa

Dates: Del 17 de desembre de 2020 al 27 de juny de 2021

Pin It on Pinterest

Share This