965 14 67 80 - Carrer Gravina, 13, 15, 03002 Alacant

EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista.

Imatge general de l'exposició del segle XIX, quadre de Agrasot

EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista, reuneix allò més excel·lent de la pintura alacantina del segle XIX. L’exposició vol donar a conèixer la carrera i els assoliments dels principals artistes de la província, presents en la col·lecció de la Diputació i que van contribuir a donar fama a l’anomenada escola valenciana, avui referent en la Història de l’Art Espanyol. La mostra s’enriqueix amb peces que per primera vegada s’exposen a Alacant. El resultat final és únic i fruit de la col·laboració amb obres procedents de l’Ajuntament d’Alacant i de les col·leccions de museus tan importants com el Museu Nacional del Prado i el Museu Sorolla a Madrid, així com el Museu de Belles arts de València.

La mostra es composa de més de seixanta obres, ordenades cronològicament, que narren les etapes per les quals passava un pintor de l’època: primers anys de Formació, participació en Exposicions i premis obtinguts en elles, Plenitud artística i Reconeixement internacional.

La col·lecció de la Diputació d’Alacant disposa d’una ampla representació dels artistes que van destacar a partir de la segona meitat del segle XIX. En 1863, la Diputació va decidir recolzar la creació artística alacantina mitjançant la concessió de pensions perquè els artistes pogueren ampliar els seus estudis a l’Acadèmia de Belles Arts de Madrid i, després, als grans centres de l’art mundial: Roma i París. Va ser així com es va formar el gran nucli de pintura del segle XIX que alberga la col·lecció actual, amb els exercicis d’examen per obtenir la beca i els quadres i escultures obligatòries que els artistes enviaven des de l’estranger. Prova d’açò son les obres de Fernando Cabrera, Pedro Serrano Bossío o Francisco Bushell, entre d’altres.

De la Pinacoteca Nacional es disposa de catorze obres, entre les quals destaquen les premiades a les Exposicions Nacionals de Belles Arts, on foren assidus participants els artistes de la província com Vicente Poveda, Ricardo Navarrete i Fos o Heliodoro Guillén, amb quadres d’història i realisme social.

El tema del retrat i el costumisme també estan presents a l’exposició amb magnífics exemples de la producció d’Emilio Sala, Antonio Gisbert i Joaquin Agrasot en la plenitud de les seues carreres.

L’exposició culmina amb dos espais que es renoven temporalment. El del Reconeixement Internacional, que es dedica als assoliments a l’estranger dels artistes alacantins presents en la mostra o coetanis i vinculats d’alguna manera a la cultura d’Alacant. I el de l’artista destacat, espai destinat a ressaltar la figura d’un artista de la província per aprofundir en la seua vida i obra amb un muntatge expositiu atractiu al voltant de la peça seleccionada per a l’ocasió. Dos motius per gaudir d’aquesta excel·lent col·lecció en més d’una ocasió.

Pin It on Pinterest

Share This