965 14 67 80 - Carrer Gravina, 13, 15, 03002 Alacant

El Museu de Belles arts Gravina (MUBAG) està situat a la ciutat d’Alacant (Espanya) dins del Palau del Comte de Lumiares, edifici de quatre plantes construït entre 1748 i 1808 i declarat Monument Històric Artístic de caràcter local.

L’edifici

El MUBAG empra com a espai expositiu el principal palau del segle XVIII de la ciutat d’Alacant: El palau Gravina. La concepció del museu parteix d’un exhaustiu treball de rehabilitació de l’edifici que va ser propietat del Comte de Lumiares, la família del qual va arribar en plena puixança econòmica de la ciutat, a mitjan segle XVIII. Situat entre la muralla del Postiguet i l’escalinata de Santa María, en el centre històric d’Alacant, aquesta casa de topologia palatina es va construir sobre les ruïnes d’edificacions derruïdes durant la guerra de Successió.

El seu magnifica façana, de composició ordenada i auster llenguatge, es va construir amb cadirat de la pròxima Sierra de Sant Julián. A l’interior les arcades de la planta baixa modulen la diafanitat d’un espai destinat al depòsit de mercaderies que antany es comercialitzaven a través del port.

L’escala principal, d’elegant volta de cadirat, conforma la seua distribució espacial entre planta noble i planta de servei.
L’equip d’arquitectura de la Diputació ha treballat en la rehabilitació d’aquest edifici des de 1998 fins a 2001. Al Palau Gravina, se li va annexionar l’edificació confrontant, de similar estil, transformant totes dues en un sol espai, tant en l’exterior com a l’interior. També es va afegir la planta baixa i el soterrani d’una edificació més moderna, pensant en la ubicació d’exposicions temporals, amb possibilitat d’entrades pel carrer paral·lel o per l’entrada principal del Museu.

En la rehabilitació de l’edifici s’ha buscat conjugar conservar l’estil de la Casa Palacio, però incloent les tècniques més avançades de museogràfica.

Fons Exposat

EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista.

Imagen general de la exposición del siglo XIX, cuadro de Agrasot.

EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista, reuneix el més excel·lent de la pintura alacantina del segle XIX. L’exposició vol donar a conéixer la carrera i els assoliments dels principals artistes de la província, presents en la col·lecció de Diputació i que van contribuir a donar fama a l’anomenada escola valenciana, hui referent en la Història de l’Art Espanyol. La mostra s’enriqueix amb peces que per primera vegada s’exposen a Alacant. El resultat final és únic i fruit de la col·laboració amb obres procedents de l’Ajuntament d’Alacant i de les col·leccions de museus tan importants com el Museu Nacional del Prado i el Museu Sorolla, a Madrid i el Museu de Belles arts de València.

La mostra es compon de més de seixanta obres, ordenades cronològicament, que narren les etapes per les quals passava un pintor de l’època: primers anys deformació, participació en Exposicions i premis obtinguts en elles; Plenitud artística yReconocimiento internacional.

La col·lecció de la Diputació d’Alacant compta en els seus fons amb una àmplia representació dels artistes que van destacar a partir de la segona meitat del segle XIX. En1863, la Diputació va decidir donar suport a la creació artística alacantina mitjançant la concessió de pensions, perquè els artistes pogueren ampliar els seus estudis en l’Acadèmia de Belles arts de Madrid i, després, en els grans centres de l’art mundial Roma i París. Va ser així com es va formar el gran nucli de pintura del XIX que alberga la col·lecció actual, amb els exercicis de l’examen per a obtindre la beca i els quadres i escultures obligatòries que els artistes enviaven des de l’estranger. Prova d’ells són les obres de Fernando Cabrera, Pedro Serrano Bossio o Francisco Bushell, entre altres.

De la Pinacoteca Nacional es compta amb catorze obres, destaquen les premiades en les Exposicions Nacionals de Belles arts, en les quals van ser assidus
participants els artistes de la província com Vicente Poveda, Ricardo Navarrete i Fos o Heliodoro Guillén, amb quadres d’història i realisme social.

El tema del retrat i el costumisme també són presents en l’exposició amb magnífics exemples de la producció d’Emilio Sala, Antonio Gisbert i Joaquin Agrasot en la plenitud de les seues carreres.

L’exposició culmina amb dos espais que es renoven temporalment. El del Reconeixement internacional que es dedica als assoliments a l’estranger dels artistes alacantins presents en la mostra o coetanis i vinculats d’alguna manera a la cultura d’Alacant. I el de l’artista destacat, lloc destinat a ressaltar la figura d’un artista de la província per a aprofundir en la seua vida i obra amb un muntatge expositiu atractiu entorn de la peça seleccionada per a l’ocasió. Dos motius per a tornar a gaudir d’aquesta excel·lent col·lecció.

Pin It on Pinterest

Share This